Nu har de kommit ett förslag från EU-kommissionen om förlängning av YKB (Yrkeskompetensbevis)

Förslaget från EU-KOMMISSIONEN:

– Licenser/YKB som gått/går ut mellan 1 sep 2020 – 30 apr 2021 får med detta undantag, förlängas ytterligare i 7 månader pga. den pågående pandemin, som bl.a. innebär att den obligatoriska utbildningen som reglerna kräver att man ska genomföra för att förnya sitt YKB, inte kan genomföras i praktiken med större grupper.

– Om ett medlemsland anser att det inte går att följa reglerna med den obligatoriska utbildningen efter 30 apr 2021, måste de informera Kommissionen om detta senast 1 apr 2021 och med motivering förklara varför de inte kan genomföra utbildningen, och därmed ansöka om ytterligare förläning på max 6 månader.

– Om ett medlemsland väljer att inte införa dessa undantag, måste land ändå följa de undantag som ges av annat medlemsland till deras yrkesförare och dess YKB.

– Syftet med YKB-reglerna är att ha samma kompetensregler för yrkesförare i hela EU för att på så vis säkerställa säkerhet på vägarna, för berörda yrkesförare och samtliga i trafiken. Undantagsreglerna är skapade för att säkerställa en välfungerande inre transportmarknad och undvika störningar på den inre marknaden som helhet.

 

Gillade du den här artikeln?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Nyhetsbrev!

Anmäl er till vårt nyhetsbrev och ta del av alla våra uppdateringar av vårt utbildningsutbud