Förslag om förlängning av YKB

Här nedan kommer en kopia från infrastrukturdepartementets pressmeddelande ang YKB förlängningen

Vill förtydliga att de inte gått igenom än utan bara är ett förslag, kommer återkomma med mer info här när vi vet vad beslutet blivit.

 

Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet

Nationell förlängning av yrkeskompetensbevis

Publicerad 

Regeringen har beslutat om att överlämna en proposition om förlängning av yrkeskompetensbevis (YKB) till riksdagen. Förslaget läggs fram då EU-kommissionen ännu inte gett besked om revidering av Omnibusförordningen, som bland annat reglerar tidsfrister för YKB.

– Jag ser helst gemensamma lösningar inom EU, men eftersom besked dröjer går vi nu fram med nationell lagstiftning. Vi måste ha ett fungerande transportsystem. Vi kan inte ha en ordning där enskilda chaufförer kommer i kläm på grund av brist på besked från EU, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Propositionen innehåller ett förslag på bemyndigande för regeringen att meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis och undantag från kravet på yrkeskompetensbevis. Lagen föreslås träda i kraft den 1 februari 2021 och innebär att yrkeskompetensbevis som annars skulle ha löpt ut under perioden 1 februari 2021 – 31 juli 2021 ska förlängas med 6 månader. För de yrkeskompetensbevis som löper ut under perioden 1 november 2020 – 31 januari 2021 undantas de från kravet om yrkeskompetensbevis under 6 månader.

Gillade du den här artikeln?

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Nyhetsbrev!

Anmäl er till vårt nyhetsbrev och ta del av alla våra uppdateringar av vårt utbildningsutbud